Even bijpraten met Kay en Andrea

Kay

De maatregelen worden inmiddels voorzichtig versoepeld, maar voor dit artikel zaten we allemaal netjes in ons eigen huis. Het is een mooie tijd om te reflecteren op de afgelopen periode en vooruit te kijken. Pak er een kopje koffie of thee bij en het is net of je bij het gesprek met Business Consultants Kay van Maastricht en Andrea Vermeulen bent.

Hoi Andrea, hoi Kay! Mag ik eens vragen: welke projecten voeren jullie op dit moment uit?

Kay: Momenteel ben werk ik aan diverse projecten voor Parteon en voor Dudok Wonen.
Andrea: Ik ben onder andere bezig met de implementatie van DE Standaard bij SWEMP. (Lees ook Andrea’s blog ‘Kind aan huis bij een corporatie’, red.).

En wat houd je bezig?

Andrea

Andrea: Best veel. Ik lees graag en nu ik geen reistijd heb, lees ik nog meer. Eén van de boeken die ik recent heb gelezen is “The future is faster than you think” (Steven Kotler en Peter Diamandis). Het gaat over de enorme vaart van technologische ontwikkelingen en hoe die innovaties elkaar versterken. De schrijvers maken in hun boek duidelijk dat veel technieken al veel verder zijn ontwikkeld dan de meest mensen denken. Als consultant die werkt op het kruispunt van business en IT, word ik daar enthousiast van. Ik realiseer me dat veel mensen niet echt zitten te wachten op grote veranderingen en dat er misschien ook flink wat banen door verloren zullen gaan de komende 10 jaar. Het is iets waar ik veel over nadenk. Vragen als: wat kunnen organisaties en individuele medewerkers doen om hun flexibiliteit te vergroten? En hun kennis en vaardigheden? En wat kan ik, in mijn rol, daaraan bijdragen?
Kay: Ons werk speelt zicht hoofdzakelijk af bij en met de klant. Persoonlijk vind ik de invloed van de huidige omstandigheden in relatie tot ons werk enorm fascinerend en uitdagend. We worden eigenlijk gedwongen om dezelfde opdracht op een heel andere manier uit te voeren, maar met hetzelfde resultaat.

In welk opzicht is je werkwijze veranderd sinds het begin van de coronacrisis?

Kay: De werkzaamheden op zich zijn niet veranderd. De manier waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd zijn wel anders en deze digitale werkwijze vormt een enorme uitdaging. Vooral het verandermanagement in projecten is lastiger.

Welke lessen neem je mee bij je aanpak van toekomstige opdrachten?

Andrea: Door deze lange periode van thuis werken is mij een aantal dingen heel duidelijk geworden. Ik werk graag met mensen, maar ik ben wel introvert en heb tijd alleen nodig om op te laden. De ‘lockdown’ is daarom voor mij niet direct een groot probleem. Ik merk dat mijn creativiteit enorm is gestegen en dat is iets dat ik heel graag vast wil houden. Ik wil daarom in de toekomst vaker vanuit huis werken. We hebben nu gezien dat overleggen op afstand eigenlijk prima gaat en als je dat straks wél kunt afwisselen met op locatie aanwezig zijn, dan lijkt dat me ideaal.
Kay: Ik wil kritischer omgaan met tijd. Door het wegnemen van bijvoorbeeld reistijd en andere afleidingen, gebruik je je tijd veel efficiënter. Hoewel je niet alleen maar thuis kunt werken en ik dat ook niet wil, wil ik wel kijken naar hoe ik mijn tijd het meest efficiënt kan gebruiken.

Het is oudejaarsdag 2020: hoe hoop je – ondanks de huidige situatie – terug te kijken op dit jaar?

Andrea: Ik hoop dat het een jaar blijkt te zijn waarin ik veel nieuwe activiteiten ben gestart, zowel privé als professioneel. Een jaar waarin ik ook weer veel nieuwe dingen heb geleerd. Verder hoop ik dat ik sociaal een paar hoogtepunten heb meegemaakt. Dat ik ‘toen het weer kon’ een geweldig feest, een super weekend met vrienden, etc. heb gehad. Balans door extremen, zeg maar.

Wij zijn nieuwsgierig naar jouw ervaringen! Wil je van gedachten wisselen met één van onze Business Consultants? Neem dan gerust contact op! Je kunt ook bellen naar 078-6810800 of e-mail info@hcenh.nl voor het maken van een afspraak.

Dit artikel werd uitgewerkt door Ilse Nagy, PR & Marketing Medewerker bij HC&H Consultants